Kripto para dünyasına daldığınızda, jargonu çözmek yabancı bir dilin şifrelerini çözmek gibi gelebilir. Bitcoin ve blockchain terimlerinin sık sık birbirinin yerine kullanıldığı anlaşılabilir. Bununla birlikte, bu kavramları birbirinden ayıran nüansları anlamak, her birinin kendi önemine sahip olduğu açısından kritik önem taşır. Bu rehber, blockchain teknolojisinin, kripto para birimlerinin ve Bitcoin’in temellerini açığa çıkaracak.
Blockchain nedir?
Çoğu blockchain, dağıtılmış ve merkezi olmayan bir dijital defter olarak işlev görür. Temelde, blockchain, işlemlerin kaydedildiği bir kağıt defterinin elektronik bir versiyonudur.
Daha fazla açıklama yapmak gerekirse, bir blockchain, şifreleme kanıtları aracılığıyla doğrulanan çoklu birleşik ve güvence altına alınmış bloklardan oluşur. Blockchain teknolojisi finansal işlemler ötesinde de uygulanabilir olsa da, kripto para birimleri bağlamında, tüm onaylanmış işlemlerin kalıcı bir kaydını tutar.
“Distribütif” ve “merkezi olmayan” terimleri, kalemin yapılandırma ve bakım biçimine atıfta bulunur. Örneğin, merkezi defterleri, ev satışlarının kamu kayıtları, bir bankanın ATM para çekmelerine ilişkin kayıtları veya eBay’in satılan ürünler listesini düşünün. Tüm bu durumlarda, bir kuruluş, hükümet kurumu, banka veya eBay gibi defterin kontrolünü tek başına elinde bulundurur.
Merkezi defterlerin önemli bir özelliği, sadece bir tane ana kopyasının olmasıdır ve diğer kopyaların sadece yedekler olarak hizmet etmesidir. Bu nedenle, geleneksel defterler tek bir varlık tarafından yönetildiği ve tek bir veritabanına dayandığı için merkezi olarak kabul edilir.
Buna karşılık, blok zincirleri genellikle dağıtılmış sistemlere dayalı olarak tasarlanmış merkezi olmayan defterler olarak işlev görür. Bu, defterin tek bir kopyasının olmadığı (dağıtılmış) ve kontrolü elinde tutan tek bir otoritenin olmadığı (merkezi olmayan) anlamına gelir. Basit bir ifadeyle, bir blockchain ağına katılan ve katılan her kullanıcı, blok zinciri verilerinin bir elektronik kopyasını tutar. Bu kopyalar en son işlemlerle sık sık güncellenir ve diğer kullanıcıların kopyalarıyla senkronize bir şekilde kalır.
Başka bir deyişle, dağıtılmış bir sistem, dünya genelindeki çeşitli kullanıcıların kolektif çabalarıyla sürdürülür. Bu kullanıcılar, aynı zamanda ağ düğümleri olarak da bilinir ve sistemin kurallarına göre işlemleri doğrulamak ve onaylamak için aktif olarak katılırlar. Sonuç olarak, güç merkezi olmadığından işlem sürecini yöneten herhangi bir merkezi otorite bulunmaz.
Blockchain Nasıl Çalışır?
Block zinciri kavramı, birbirine bağlı bloklardan oluşan bir kayıt düzeninden adını alır. Her blok, bir kitap kaydı gibi, son işlemlerin bir listesini içeren çeşitli bilgileri içerir. Bu bloklar ve işlemler herkese açık ve görünür olsa da, her sayfayı bir mühürlü cam kutuya koymak gibi değiştirilemezler.
Yeni bloklar blockchain’e eklendikçe, birçok sayfadan oluşan fiziksel bir defteri andıran sürekli bir kayıt oluştururlar. Bu benzetme kavramı basitleştirse de, gerçek süreç çok daha karmaşıktır.
Block zincirlerini değişime karşı oldukça dirençli yapan önemli bir faktör, blokları bağlamak ve güvenli hale getirmek için kriptografik kanıtların kullanılmasıdır. Yeni blokların oluşturulması için kaynak yoğun bir hesaplama faaliyeti olan madencilik gereklidir. Madenciler, işlemleri doğrulama ve bunları yeni oluşan bloklara düzenleme konusunda kritik bir rol oynarlar ve belirli koşullar sağlandığında bu bloklara blockchain’e eklenirler. Ayrıca, madenciler çabalarının bir ödülü olarak sisteme yeni para birimleri tanıtma sorumluluğuna sahiptirler.
Her yeni doğrulanan blok, doğrudan önünde gelen bloğa bağlıdır. Bu düzenleme, bir blok içindeki verilerin, blockchain’e eklenince hemen hemen değişmez hale gelmesini sağlar. Kriptografik kanıtlar, bu güvenlik seviyesini sağlamada önemli bir rol oynar, çünkü üretmeleri maliyetlidir ve neredeyse geri döndürülemezler.
Özetlemek gerekirse, blockchain, verileri içeren bağlantılı bir blok dizisi olan ve kriptografik kanıtlar kullanılarak güvence altına alınan bir sistemdir. Bu kanıtlar, bloklarda depolanan bilgileri değiştirmeyi veya bozmak çok zor hale getirir.
Kripto Para Nedir?
Basit bir ifadeyle, kripto para, bir kullanıcı ağı içinde değiştirilen dijital bir para birimidir. Geleneksel bankacılık sistemlerinin aksine, bu işlemler, aracılar olmadan doğrudan katılımcılar arasında kaydedilen bir halka açık dijital defter olan blok zinciri üzerinde gerçekleşir. “Kripto” terimi, sistemi güvence altına almak ve yeni kripto para birimi birimlerinin sorunsuz şekilde oluşturulması ve işlemlerin doğrulanması için şifreleme tekniklerinin kullanılmasına atıfta bulunur.
Tüm kripto paralar madencilik yapılamazken, Bitcoin gibi birçok para birimi madencilik işlemine dayanmaktadır. Bu, bu coin’lerin dolaşımdaki arzının yavaş ve kontrol edilmiş bir şekilde artmasını sağlar. Madencilik, bu coin’lerin yeni birimlerini oluşturmanın tek yoludur ve bu da geleneksel kanunî para birimlerinin karşılaştığı enflasyon risklerini önler, çünkü hükümet para arzını kontrol edebilir.
Bitcoin Nedir?
Bitcoin, şimdiye kadar oluşturulan ilk kripto para birimi olup, en köklü ve pahalı olanıdır. Bitcoin’in (BTC) popülaritesi, piyasaya ilk giren bir kuruluşun sonraki girenler üzerinde rekabet avantajı kazandığı sözde ilk hareket eden avantajından kaynaklanmaktadır.
Kripto para birimi, 2009 yılında Satoshi Nakamoto adlı anonim bir geliştirici veya bir grup yazılım mühendisi tarafından tanıtılmıştır. Oluşturulmasının temel amacı, matematik ve kriptografiye dayanan bağımsız ve merkezi olmayan bir elektronik ödeme sistemi kurmaktır.
Bitcoin, piyasa değeri, medya kapsamı ve benimsenme hızı açısından en büyük kripto para birimidir, ancak tek olanı değildir. Birçok başka kripto para birimi mevcuttur, her biri kendi özelliklerini ve mekanizmalarını taşır. Ayrıca, tüm kripto para birimlerinin kendi blok zincirine sahip olmadığını belirtmek gerekir; bazıları mevcut blok zincirlerine dayanırken, diğerleri sıfırdan geliştirilmiştir.
Çoğu kripto para birimi gibi, Bitcoin’in de sınırlı bir arzı vardır. Bu, maksimum arz miktarına ulaşıldığında başka Bitcoin üretilemeyeceği anlamına gelir. Bitcoin’in maksimum arzı 21 milyon birimdir, ancak bu rakam farklı projeler için değişkenlik gösterebilir. Toplam arz genellikle kripto para biriminin oluşturulması sırasında belirlenen kamuya açık bir bilgidir.
Bitcoin protokolü, herhangi birinin kodu incelemesine veya kopyalamasına izin veren açık kaynaklıdır. Projenin gelişimi, dünya genelinde birçok geliştirici tarafından desteklenmektedir.
Birçok insan, Bitcoin’i iyi bir yatırım olarak görür çünkü BTC önemli bir fiyat artışı geçmişi sergilemiştir ve erken yatırımcılar için karlı bir varlık olduğunu kanıtlamıştır. Eğer Bitcoin almak isterseniz, Changelly size en büyük kripto borsalarında BTC tekliflerini karşılaştırmanızı kolaylaştıran harika bir platform olarak satın alma işleminiz için en iyi anlaşmayı seçmenizde yardımcı olur.
Son Düşünceler
Blockchain, kripto para ve Bitcoin birbirine bağlı kavramlardır, ancak hepsinin kendine özgü özellikleri vardır.
Blockchain, işlemleri kaydeden güvenli bloklardan oluşan merkezi olmayan bir dijital defterdir. Birden fazla dünya genelindeki kullanıcı tarafından yönetilir ve güvenlik için kriptografik kanıtlar kullanır. Bir blok eklenir eklenmez, verisi neredeyse değiştirilemez hale gelir.
Kripto para, bir ağ üzerinde kullanıcılar arasında değiş tokuş edilen dijital paradır ve blockchain adı verilen bir kamu dijital deftere kaydedilir. Güvenlik için kriptografik teknikler kullanır ve aracılar olmadan doğrudan işlemlere olanak tanır. Bazı kripto paralar, Bitcoin gibi, madencilik yapılabilir ve arzı yavaşça ve kontrol edilerek artırılır, böylelikle geleneksel fiat para birimleriyle karşılaştırıldığında enflasyon risklerinden kaçınılır.
Bitcoin en bilinen ve değerli kripto paradır, ancak piyasada birçok farklı kripto para bulunmaktadır.
0 Comments