Is het verstandig om een elektrische auto te kopen


elektrische auto

Het antwoord op die vraag is ja.

Elektrische auto’s zijn in veel opzichten beter dan modellen die op gas rijden, onder andere wat betreft kosten en efficiëntie.

Wat is de beste elektrische auto op dit moment?

Er zijn een paar elektrische auto’s die het overwegen waard zijn. De Nissan Leaf is waarschijnlijk de meest voorkomende en bestaat al meer dan tien jaar. Hij is betrouwbaar, heeft een behoorlijk bereik (ongeveer 240 km) en een betaalbaar prijskaartje van ongeveer €30.000 nieuw.

De Tesla Model 3 is een andere geweldige keuze als u het geld hebt – hij is strak, snel en prachtig om naar te kijken. Maar hij kan tot €50.000 nieuw kosten; gebruikte exemplaren gaan voor minder.

De CUPRA Born is de droom van een langeafstandsrijder. Met zijn volledig opgeladen batterijen kan hij meer dan 540 km afleggen zonder te stoppen om op te laden. De motor reageert onmiddellijk op de lichtste aanraking van het gaspedaal. De acceleratie is adembenemend en gebeurt met volledig respect voor de natuur, omdat er geen vervuilende uitstoot is.

De Chevy Bolt is een andere goede optie; hij lijkt qua specificaties op de Leaf, maar kost ongeveer €30.000 nieuw of minder tweedehands. De BMW i3 biedt uitstekende technische voorzieningen zoals een touchscreen dashboard en een lange levensduur van de batterij (200 km). Hij heeft echter ook een hoge prijs (€45K+), waardoor deze auto moeilijk aan te bevelen is, tenzij u al diep in uw liefde voor Duitse techniek zit.

Wat is de levensduur van een accu van een elektrische auto?

De kosten van elektrische auto’s hangen af van een aantal factoren, waaronder de grootte en de levensduur van de batterij. Als u in een landelijk gebied woont of elke dag lange afstanden rijdt, kan een elektrische auto voor u minder kosten dan andere benzine voertuigen.

Zoals we hierboven zagen, wordt de efficiëntie en de levensduur van de batterij beïnvloed door factoren als rijsnelheid en wegomstandigheden. Dan is de kans groot dat uw elektrische auto langer meegaat dan verwacht.

Wat zijn de nadelen van een elektrische auto?

Hoewel u misschien enthousiast bent over het vooruitzicht van een emissievrije auto, zijn er enkele nadelen te overwegen.

  • Elektrische auto’s zijn duur. De Tesla Model 3 begint bij €35.000 en kan oplopen tot €60.000 voor het Enhanced Autopilot-model. Dat is twee keer zoveel als veel conventionele auto’s in zijn klasse.
  • „Range anxiety” (de angst of u wel genoeg energie heeft om uw eindpunt te bereiken) is echt voor elektrische auto’s. Als u rijdt op snelwegen of straten in de stad met veel oplaadpunten, kunt u ermee wegkomen, maar als uw reizen u door landelijke gebieden of nationale parken voeren waar er niet veel mogelijkheden zijn om onderweg op te laden.
  • Batterijen zijn zwaar en omvangrijk – wat betekent dat ze meer ruimte innemen in een elektrische auto dan in een auto die op gas rijdt – en het vervangen ervan is niet goedkoop; het kost meestal zo’n €5-€8 duizend per batterijpakket dat wordt vervangen.

Maar er zijn een paar dingen die we moeten overwegen voordat we conclusies trekken over de toekomst van deze twee soorten voertuigen. Het eerste is dat, hoewel het waar is dat ze in het algemeen goedkoper zijn, dit niet altijd het geval is, vooral wanneer u alle betrokken factoren in aanmerking neemt:

  • Elektrische auto’s kunnen 's nachts thuis volledig worden opgeladen in plaats van dat u naar een tankstation moet voordat u ergens naartoe kunt met uw auto (wat onhandig kan zijn).
  • Als uw werkplek of buurt laadstations beschikbaar heeft voor openbaar gebruik, dan zult u inderdaad af en toe moeten opladen; maar als iedereen ook een elektrisch voertuig bezit, doet iedereen dit toch al.
  • De benzineprijzen stijgen elk jaar. Dus er is geen garantie dat ze niet snel weer zullen stijgen en als ze weer stijgen, zullen ze misschien ook niet snel weer dalen.

Slotwoord

Vroeger dacht men dat elektrische voertuigen nooit populair zouden worden omdat ze zo duur en moeilijk te vinden waren. Maar nu meer mensen ze bezitten dan ooit tevoren, groeit hun populariteit snel. Veel mensen overwegen ook voor zichzelf een elektrisch voertuig te kopen – niet alleen vanwege de voordelen voor het milieu, maar ook vanwege de financiële voordelen!

 

 


Kokou Adzo

Kokou Adzo is a seasoned professional with a strong background in growth strategies and editorial responsibilities. Kokou has been instrumental in driving companies' expansion and fortifying their market presence. His academic credentials underscore his expertise; having studied Communication at the Università degli Studi di Siena (Italy), he later honed his skills in growth hacking at the Growth Tribe Academy (Amsterdam).

0 Comments

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.